ANASAYFA
              HAKKIMIZDA
              ÜRÜNLERİMİZ
              ÇALIŞMA ALANLARIMIZ
                          PEYZAJ
                          SULAMA
                          DRENAJ
              REFERANSLARIMIZ
              İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


 

OTOMATİK SULAMA SİSTEMLERİ PROJE VE UYGULAMALARI

 

“Yağmuru taklit ediyoruz”

Otomatik sulama sistemlerimiz  mükemmeli yakalamak için süregelen çalışma ve hedeflerimizin sonucudur. Sulama sistemlerinin gerektirdiği tüm çalışmalar firmamızın çizgisini oluşturmuştur.Bu çizgi doğrultusunda başarının bir ilkesi olarak, müsterilerimize daha iyisini vermek üzere kendimizi hazırladık, çabamız her zaman daha iyiyi sunmaktır.

Otomatik sulama sistemleri dikkatlice projelendirilmesi ve ehil eller tarafından uygulanması gereken alt yapı sistemleridir.Özellikle çim alanların ihtiyacını karşılamak için yapılan pop up sulama sistemlerinin (yağmurlama) iyi olup olmadığının  göstergesi çim alanınızın genel görünüşüdür.Maalesef ki çoğu bahçe sahibi yaptırdığı sulama sisteminin iyi olup olmadığını çim çıktıktan sonra anlayabilmektedir.Bu noktadan sonrada Sulama sisteminin  düzeltilmesi bahçenin çoğu yerinin kazılması  ve tadilat yapılmasını gerektirir.Firma olarak amacımız ilk baştan doğru proje , malzeme seçimi ve kaliteli işçilikle yağmur  gibi eşit su dağılımı sağlayan sistemler yapmaktır.

Dünyamızda nüfus artış hızı dikkate alındığında 25 yıl sonra nüfusun ikiye katlanması gerçek bir beklentidir. Bu beklentiyle beraber işlenebilir arazilerin ve mevcut su kaynaklarının  sayısında herhangi bir artış mümkün değildir. Bu şartlar altında mevcut kaynaklardan azami düzeyde faydalanılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır.Ürün verimliliğini arttırmak ise modern sulama teknikleri  ve kombine gübreleme tekniklerinin birlikte uygulanması yani fertigasyondur. Fertigasyon modern sulamanın asıl amacıdır.

Sulama sistemleri ilk önceleri sadece tarım alanlarında kullanılmakta idi. Sulamanın tarım alanlarında kullanılması 5000 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Peyzaj sektörünün gelişmesi ile birlikte sulama sistemlerinin peyzajda kullanımı zorunlu hale gelmiştir.

Genel olarak sulamayı, bitki gelişimi için gerekli olan fakat yağışlarla karşılanamayan suyun toprağa verilmesi olarak tanımlayabiliriz.

1-SULAMA METODLARI

Günümüzde genel olarak  kullanılan sulama metodlarını  2 başlık altında toplayabilir.

1-1- YÜZEYSEL SULAMA METODLARI

En yaygın biçimde karık,düz,uzun tava ve tava sulamalarını temsil eder. Bu tip sulamalar tarımsal amaçlı kullanılmakta olup, gübreleme etkilerini arttırabilmek  için uygun bir eğim ve düzgün arazi tesviyesi ön şarttır. Büyük parsellerde bu şartlar sağlanabilirken , küçük tarım parselleri ve peyzaj alanlarında kullanımı yetersiz kalmaktadır.

1-2-BASINÇLI SULAMA METODLARI

Yüzeysel sulama metotlarının  yetersizliği sonucu geliştirilmiş metodlardır. Sulamada amaç, yeterli su ve gübrenin bitkinin kök ve saçak düzeyi içinde tutulmasıdır.Bu amaç doğrultusunda, sulama ve gübrelemenin beraber kullanılması ( fertigasyon ), az miktarda su harcanması  basınçlı sulama metodları ile mümkündür.Basınçlı sulama metodları 4 ana başlık altında toplanabilir.

  • Yağmurlama sulama

  • Damla sulama

  • Mikro sulama-mini sprink

  • Terleme sulama

2-2-1-YAĞMURLAMA SULAMA

Su kaynağından borularla nakledilen suyun , belirli bir basınç altında ince damlacıklar halinde toprak yüzeyine belli bir miktar ve sürede verilmesidir.Yağmurlama sulama sisteminin faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Su kullanma randımanı yüksektir. Sulama suyunun az olduğu yerlerde bu sudan azami ölçüde faydalanılabilir.

  • Meyilli alanlarda erozyona neden olmadan sulama yapılabilir.

  • Su, toprağa yağmurda olduğu gibi ince zerreler halinde verildiğinden, diğer sulama şekillerine  göre %25-50 oranında  verim artışı sağlar.

  • Tohum çimlenme zamanında  toprağın kaymak bağlaması nedeniyle bitkinin toprak üstüne çıkamama durumunu ortadan kaldırır.

  • İşletme masrafı ve işçilikten tasarruf sağlar.

  • Toprak derinliği az ve geçirgen topraklarda en iyi sulama sistemidir.

  • Özellikle denize yakın yerlerde rüzgarla taşınan tuzlu suların bitkilere bıraktığı tuz zerreleri ve tozlar yağmurlama ile yıkanabilir.Asimilasyon artar.

  • Eriyebilir suni gübreler sulama suyu ile birlikte işçiliğe gerek kalmadan bitkiye ve çime verilebilir.

  • Zamandan tasarruf sağlar.

  • m² ye eşit su dağılımı sağlanır.

1-2-2-DAMLAMA SULAMA

Damlama sulama sistemi ise toprak altından giden bir ana boru ve buna bağlı toprak üstünden giden lateral hatlar üzerinde çeşitli debilerde damlama başlıkları kullanılmak suretiyle sadece bitkinin köküne su vermeyi sağlayan bir sulama sistemidir. Bu iş için, piyasada değişik markalarda bulunan kendinden delikli labirent borularda kullanılabilir. Damlama sulama sisteminin genellikle sıra ağaç ve çalılarda kullanılması uygundur. Özellikle meyve bahçeleri ve çitler gibi düzenli sıralarda çok iyi verim alınabilmektedir. Damlama sulama sisteminin faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Meyve bahçelerinde kullanımında sadece bitkinin köküne su verileceği için yabani ot gelişimi de kısmen engellenebilmektedir .

Su uygulamasına tamamen ortadan kalktığı için su uygulama randımanı %90-95 gibi yüksek olan bir yöntemdir.Bu durumda sulama suyundan %40 a varan oranlarda tasarruf sağlanabilir.

  • Eğimli ve derinliği az topraklarda  erozyona neden olmadan sulama yapılabilir.

  • Az debili sular  tuzlu ve saf su ile destekli atık sular bu yöntemle kullanılabilir.

  • Kontrollü sulama yapılarak bitki besin maddelerinin kök bölgesinde yıkanmasına engel olur.

  • Alçak basınçta çalıştığından enerji tasarrufu sağlar.

  • Rüzgarlı havalarda sulama imkanı sağlar.

Damlama sulama yöntemi belirtilen üstünlüklerine rağmen ;bitki köklerinin sınırlı bir bölgede gelişmesi ve ıslatılan şerit civarında tuz birikiminin olması ve damlatıcı tıkanması gibi sorunları da bulunmaktadır.Sorunun çözümüne yönelik olarak sulama suyunun filtre edilmesi, asit ve/veya klor gibi kimyasal madde uygulamaları, boru sonlarının açılarak basınçlı su ile yıkanması ve sistemin arazide gözle izlenmesi gibi korumaya yönelik önlemlerin uygulanması yukarıda ki olumsuzlukları ortadan kaldırır .

1-2-3- MİKRO SULAMA-MİNİ SPRİNK

Yağmurlama ve damla sulamanın üstünlüklerini bir arada toplayan bir sistemdir.Daha çok narenciye,muz ,meyve bahçeleri,bağ, domates,biber, patlıcan,patates vs ve çiçek seralarında kullanımı uygundur. .Mikro sulama sisteminin faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Sulama randımını %85 dir.

  • Sularınız tuzlu ise mini sprink yöntemiyle tuz zararlarını azami ölçüde azaltabilirsiniz.

  • Sulama suyu ile erimiş besin maddeleri verilebilir.

  • Tıkanma sorunu ile nadiren karşılaşılır.

  • Düşük basınçta çalışabilen bir sistemdir.

1-2-4- TERLEME SULAMA

Bitki kök derinliğine göre toprak altına yerleştirilen bu sistemde , süngerimsi yapısı nedeniyle terleme şeklinde toprağa su verilmektedir. Verilen su kapillarite yoluyla bitki köklerine ulaşır. Fakat bitki köklerinin boruyu sarması   ile dıştan;suyun içindeki partiküllerin ve kirecin borunun gözeneklerini tıkaması ile içten zarar görmesi  nedeniyle çok fazla tercih edilen bir sistem değildir.

 

 

Copyright © 2008 Garden Art