ANASAYFA
              HAKKIMIZDA
              ÜRÜNLERİMİZ
              ÇALIŞMA ALANLARIMIZ
                          PEYZAJ
                          SULAMA
                          DRENAJ
              REFERANSLARIMIZ
              İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 


 

DRENAJ SİSTEMLERİ PROJE VE UYGULAMALARI

 

DRENAJ, bitkisel üretkenlik ve toprak üretkenliğini arttırmak amacıyla; uygulanan sulama suyu, sağnak yağışlar, su yollarından gelen fazla sular gibi nedenlerle toprak üzerinde biriken fazla suyun atılması işlemidir.

BAHÇENİZDE DRENAJ PROBLEMİ VARSA;

Sulama yaptığınızda veya fazla yağmur yağdığında özellikle çukur yerlerde göllenmeler olur. Göllenen sular toprak suya doyduğu için uzun zaman toprak yüzeyinde kalır. Bu da çimlerinizin zayıf ve renksiz görünmesine ayrıca kolayca çürümesine sebep olur. Drenaj sistemleri ek bir yatırım maliyeti gibi gözükse de çim alanlarınız ve dikmiş olduğunuz bitkilerin sağlığı acısından yapılması şart olan altyapı sistemleridir.

DRENAJI BOZUK SAHALARIN ÇİM ALAN VE BİTKİLERE VERDİĞİ ZARARLAR:

  1. Drenaj problemi olan topraklar devamlı ıslak olduğundan geç ısınır. Bundan dolayı da bitkinin büyüme süresi kısalır. Sonuç olarak da bitkiler iyi gelişemez.
  2. Bitki kök bölgesinin suyla doymuş olması, ya da suyun toprak yüzünde göllenmesi topraktaki hava akımını durdurur. Yani topraktaki mikro organizma faaliyetini önler.
  3. Genelde birçok bitki hastalıkları ve parazitler drenaj problemi olan topraklarda daha çok ortaya çıkar.
  4. Taban suyunun yüksekliği bitkilerin kök gelişmesini önler ve dolayısıyla bitkiler iyi beslenemez.
  5. Drenaj problemi olan sahalarda toprağın yapısı bozulur.
  6. Drenaj problemi olan yerlerde toprak geç tava gelir ve toprak işlemesi gecikir. Tohum yatağı hazırlamak zorlaşır, fazla masraf ve sürüm ister.
  7. Bitki kök bölgesinin suyla dolmuş olması toprakta oksijen eksikliğine neden olur. Bitki havasızlık nedeniyle su ve gıdasını iyi alamaz, bazen de tamamen ölür.

DRENAJ  UYGULAMALARININ AVANTAJLARI

  1. Arazide homojen bir kuraklık ve dengeli bir rutubet sağlanır.
  2. Bitki kök bölgesi derinleşir.
  3. Toprak sıkışır.
  4. Arazinin her tarafında homojen olarak bitki yetiştirme imkanı elde edilir.
  5. Bitkilerin daha iyi gelişimi  sağlanır.
  6. Erozyon tehlikesi kalkar.
  7. Kapalı drenajda tesis koruma zorluğu olmaz ve çok uzun süre dayanır.
  8. Topraktaki yüksek zararlı taban suyu nedeniyle olabilecek tuzlanma ve dolayısıyla çoraklaşma önlenir.

DRENAJ BORULARI VE UYGULAMA

Drenaj boruları,Yeraltı ve yerüstünde oluşan zararlı suların bölgeden uzaklaştırılmasında kullanılan PVC-U (Yumuşatıcısız Polivinil Klörür) malzemeden imal edilen daire kesitli borulardır. Delikli ve Deliksiz olarak üretimi yapılmaktadır.Delikli Drenaj Boruları (Toplayıcı Borular), üzerindeki delikler vasıtasıyla suları toplayıp bölgeden uzaklaştırmakta, Deliksiz Drenaj Boruları (Tahliye Borular), Toplayıcı Borular yardımıyla toplanan suları drenaj kanalı,dere veya nehir gibi yerlere taşımakta kullanılırlar. Hesaplanan kalınlıkta mıcır tabakası arasına yerleştirilen bu borular ,çizilen drenaj projesine göre  bahçenize aplikasyonu ve uygulaması  yapılmaktadır.

Drenaj sistemleriyle toplamış olduğumuz suyu, giderlere vermek yerine bir depoda toplayarak filtre edip tekrar sulama suyu olarak  yeşil alanlara  vermek ; Susuzluk problemiyle karşı karşıya kaldığımız bu günlerde ekonomik katkı ve suyun akıllı kullanımı acısından önemlidir.

 

Copyright © 2008 Garden Art